سرپرست وزارت صنعت و تجارت طالبان میگوید که تلاش دارد تا افغانهای سرمایه گذار را به افغانستان برگرداند.
وی گفته که هم اکنون بهترین فرصت سرمایه گذاری در افغانستان فراهم است و هیچ مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
او افزوده که تلاشهایی به راه انداخته است تا سرمایه گذاران افغانی که دهها میلیارد دالر سرمایههای خود را به سایر کشورهای منطقه انتقال داده اند، دوباره به افغانستان برگردند و در اینجا سرمایه گذاری کنند.
وی در پیوند به این مساله، با برخی از تاجران افغان در امارات متحده عربی نیز دیدار کرده است.
بر بنیاد معلومات اتاق تجارت وصنایع، سرمایه گذاران افغان در تحولات اخیر بیش از 50 میلیارد دالر از سرمایههای خود را از افغانستان خارج کردهاند.
تاجران و سرمایه داران به عنوان یکی از مهمترین ارکان اقتصادی هر کشوری محسوب میشوند، زیرا آنان با فعالیت های اقتصادی خویش، چرخه اقتصادی کشورها را رونق داده و زمینه به وجود آمدن پیشرفت های اقتصادی را فراهم میآورند.
فعالیت های اقتصادی و سرمایه گذاری تاجران، تولیدکنندگان، صادرکنندگان و واردکنندگان، باعث میشود تا تولید در کشور افزایش پیدا نموده و به تبع آن نرخ بیکاری نیز کاهش پیدا کند.
در کشورهایی همچون افغانستان که منابع و معادن و زمینه های فراوانی برای رونق بخشیدن به بخش های مختلف اقتصادی اعم از بخش های تولید، صادرات و مواردی از این قبیل، وجود دارد، حضور فعال سرمایهگذاران داخلی یکی ار مهمترین مؤلفه های پیشرفت اقتصادی به شمار میآید، زیرا این افراد هستند که میتوانند با سرمایهگذاری در بخش های مختلف زمینه رشد و شکوفایی آن بخش را فراهم آورده و علاوه بر کسب منافع اقتصادی، با معضلاتی همچون بیکاری و فساد که معلول فقر میباشد مبارزه نموده و در راستای از بین بردن این مشکلات گامهای مؤثری بردارند.
اما این نکته را هم نباید فراموش کرد که جذب سرمایهگذاران و تاجران، اعم از داخلی و خارجی، نیازمند فراهم آوردن زمینه های آن و ایجاد بستر مناسب برای سرمایه گذاری میباشد و بدون فراهم آمدن این زمینه ها و عدم بسترهای مناسب جهت سرمایه گذاری، عملا توجیهی برای سرمایه گذاران باقی نمیماند تا وارد میدان اقتصادی شوند.
حکومت سرپرست طالبان اکنون به این نتیجه رسیده است که بدون حضور فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران داخلی و جذب سرمایهگذاران خارجی نمیتواند به لحاظ اقتصادی پیشرفت نموده و کشور را از بحران اقتصادی موجود نجات دهند.
بنابراین تلاش های خود را در زمینه جذب و بازگرداندن سرمایهگذاران داخلی که پس از سقوط حکومت پیشین، از کشور خارج شده و به کشورهای منطقه و فرامنطقه پناه بردهاند را افزایش داده است.
اما آنان پیش از این باید زمینه را برای حضور سرمایه داران فراهم آورند و به دغدغه های مهم سرمایه گذاران پایان دهند، دغدغه هایی که بیجا و بیمورد نیستند و عدم بازگشت سرمایه داران به داخل کشور از این نگرانی ها ناشی میشود، که برخی از این نگرانی ها عبارتند از:
الف: عدم امنیت کامل جانی و مالی، که یکی از مهمترین دغدغه های سرمایه داران به شمار میآید، زیرا آنان در واقع به دلیل نبود امنیت و ثبات در داخل، مجبور به ترک کشور شده و به دیگر نقاط عالم پناه بردهاند.
بنابراین تا امنیت کامل جانی و مالی سرمایهدران تضمین و تامین نشود، بعید به نظر میرسد تا افرادی که در این حوزه فعالیت مؤثر دارند به کشور بازگردند.
ب: عدم رسمیت طالبان در جهان، که یکی از بزرگترین چالش های پیش روی حکومت فعلی میباشد و همچنین باعث این شده تا سرمایهگذاران داخلی و خارجی از فعالیت اقتصادی در افغانستان گریزان باشند، زیرا کار کردن در نظامی که در جهان مقبولیت نداشته و کشورهای منطقه و جهان عملا آن را به رسمیت نشناخته باشد، یک ریسک بسیار بزرگ محسوب شده و دارای چالش های فراوان از جمله نبود بازارهای خارجی، عدم امکان انتقال ارز به داخل و خارج، عدم تضمین های بین المللی و مسائلی از این قبیل است که پرداختن به آن ها در حوصله این نوشتار نیست.
بنابراین، طالبان در مرحله اول باید موانع به رسمیت شناخته شدن حکومت افغانستان را بردارد و این امر محقق نمیشود مگر اینکه حکومتی تشکیل شود که مورد قبول تمام اقشار مردم افغانستان بوده و به معنای واقعی کلمه، حکومتی همه شمول باشد تا کشورهای جهان و نهادهای بین المللی آن را به رسمیت بشناسند و در مرحله بعدی، در راستای تامین امنیت با ثبات در کشور اقدامات جدی به عمل آورند تا نگرانیهای سرمایهداران داخلی و خارجی از بین رفته و اقدام به فعالیت در حوزه های اقتصادی در کشور نمایند.